Etologtankar

Etologtankar

Om bloggen

Detta är företaget Djurvetologens blogg. Här kommer ni få läsa mina tankar och funderingar i lite längre ordalag än på sociala medier. Det kommer bli både vardag, företag, djur... sånt jag tycker går in i Djurvetologens liv.

2018 "The greatest"

ValpPosted by Emma Wed, January 10, 2018 21:12

Jag fixar aldrig nyårslöften. I år gör jag något som i alla fall likar nyårslöften. En handlingsplan med mål, á la Yoga Girl. 4 kategorier som är viktiga att fokusera på, med önskemål, förklaringar och något konkret att göra. En massa om mig själv, lite om Ossi längst ner. Det känns så skönt att inte ha alla mål och idéer bara i huvudet. Nu står de här, och som Kanin i Nalle Puh sa: "Står det så, så är det så!" Och det känns faktiskt inte helt överväldigande.Psykiskt välmående

· Skapa tid för återhämtning Eftersom jag var nära att totalt kollapsa av stress 2015 och fortfarande har stressproblematik lurande bakom ryggen hela tiden. Jag behöver bli bättre på att ”ladda batterierna” och att vara ledig.

- Planera in kravlösa promenader i skogen med Ossi

- Nerkopplad tid, inga sociala medier efter 21.00 till exempel.

· Utred möjlighet att bo närmre naturen Under mina tre år pluggandes i Uppsala bodde jag väldigt nära naturen, med skogen runt knuten. Stadspulsen kändes långt bort. Nu bor jag mitt i smeten i min härliga hemstad Lund. Innan Ossi kände jag bara av naturabstinensen lite, men sedan valpen kommit in i mitt liv känner jag ett väldigt starkt behov av att ha naturen nära. För oss båda. Det känns dumt att fundera på en flytt så snart efter inflytt, men samtidigt är det något jag har tänkt på nästan varje dag hela hösten 2017. Det skadar inte att utreda möjligheterna.

- Skapa bevakningar på mäklarsidor

- Utforska byar nära Lund

· Jobba inte hela dygnet Detta är något jag har väldigt svårt för. Jag har massor av bollar i luften, och nästan alla är superroliga. Därför har jag svårt att lägga dem åt sidan för att koppla av. Nu när företaget ska ta större del i mitt liv kommer detta problem inte bli mindre. Därför behöver jag saker som styr upp och guidar mig till när jag jobbar och inte.

- Inget jobb eller sociala medier mellan 21.00-08.00, fixa appen som blockerar dessa appar

- Planera specifikt in ledighet varje vecka

- Planera även in en längre sommarledighet

- Återuppta planering i allmänhet, med listor och plan för livet

· Börja trivas i min garderob Jag har tänkt på det här i flera år. Känslan av ”jag har inget att ha på mig” fast än garderoben är helt full. Vissa kläder är slitna, andra är felköp, andra passar inte längre. Jag har inte gjort något åt det. Under året ska jag ta tag i saken!

- Rensa ur garderoben och skänk bort det jag inte använt på över 1 årKärlek

· Våga! Efter min PTSD-diagnos 2017 har jag fått mer förståelse för mig själv. Jag har efter terapi också kommit en bra bit på väg mot ett normalare förhållande till män i allmänhet. För att lyckat komma dit jag vill behöver jag sluta stänga in mig i en säker bubbla. Då kan jag aldrig lära min PFC att inhibera min amygdalas urballning.

· Sen håller jag faktiskt denna punkt lite privat. Sådeså.Företag och förening

· Utvecklas meritmässigt Detta är något som både är viktigt för mitt företag och som jag tycker är något av det roligaste som finns. Jag har redan en utbildning som jag är mitt uppe i, instruktörsutbildningen.

- Bli färdig hundinstruktör

- Bli dogparkour-instruktör

- Gå de utbildningar som ger mig något

- Fortsätt ta akademiska masterpoäng på väg mot examen

· Utveckla verksamheten på ZooGiganten Här har jag en fantastisk möjlighet att ha min verksamhet på en plats med en väldigt bra, etablerad kundkrets. Att omringas av peppande, drivna personer ger mig så otroligt mycket!

- Håll kurser; vardagslydnads-, valp-, unghund-, balansbolls- och berikningskurser

- Fortsätt ha minst ett föreläsningsevent i månaden

- ”You are free to be the greatest” – tro på mig själv och DRIV mitt företag!

· Bli bättre på ekonomin Som är min sämsta gren inom företagandet. Kanske för att jag inte tycker om siffror. Det är dock extra viktigt nu när verksamheten kommer igång mer.

- Gå kurs i bokföring

- Boka in bokföring 1 gång i veckan

· Bli strukturerad och planerad Så som jag var innan jag flyttade till Lund. Jag hade sån koll! Listor och grejer gjorde att saker blev gjorda i tid, samtidigt som jag inte jobbade hela tiden. Jag jobbade när jag skulle men inte mer. Jobbar smartare men inte mer. Listor var mina vänner.

- Börja använda veckolistor igen

- Planera nästa dags arbete innan sängdags

· Bli aktiv ordförande i SKVF igen Vice ordförande tog över när jag fick Ossi, men nu är det dags att komma tillbaka.

- Återta rutin på SKVF-arbete 1 gång i veckanKroppslig hälsa

· Bli lite fit igen I våras var jag i form. Stark. Mådde bra. Jag mår bra av rörelse! Det är dags att ta upp den goda vanan igen. Det måste planeras in med lille valpen som måste börja lära sig att vara hemma själv korta stunder.

- Börja träna 2-3 gånger i veckan på ett lustfyllt sätt

- Spring på sommaren

- När Ossi vuxit färdigt, börja träna fysiskt tillsammans med honom

· Återfå trivselvikt Jag har gått ner en himla massa kilo under hösten. Jag måste börja äta ordentligt igen. Lunch och middag, med mellanmål. Jag mår bättre när jag äter, såklart.

- Kom ihåg att äta

- Börja planera måltider igen

· Laga mer mat från grunden Jag är för lat när det kommer till mat. Det är inte bra. Jag ska faktiskt inte bara äta, det ska på sikt vara bra för mig och jorden också.

- Köp mer grönsaker och förstahandsråvaror

· Massage 1 gång i månaden


- Från Lars Gustafsson, Etyder för en gammal skrivare


Ossi

· Utforska vad som passar just oss i aktivitetsväg Lilleman är så ung och helt blank i sina träningserfarenheter. Det är läge att hitta lite olika aktiviteter som passar just oss två tillsammans. Gärna några olika så vi kan variera lite i sann kooiker-anda. Det finns framförallt tre/fyra aktiviteter som jag är sugen på, och eftersom jag inte kan fråga Ossi så börjar vi i mina intressen.

- Testa nosework, rallylydnad, agility och dog parkour (nått retriever-igt? Han tror att han är en retriever …)

· Hitta helt rätt i foderdjungeln Jag är nöjd med mush vaisto, men jag vill ha mer kunskap att komponera ordentliga måltider med vaisto som bas. Lite mer intressanta måltider än vad färsade köttbullar ger. Han andas i princip in mushbollarna om de inte ligger i någon typ av berikningsleksak. Älskar att se honom tugga i sig kycklingvingar och lixom tänka på sin mat, och jag tror att han också gillar det.

- Gå näringskurs

- Läs mina foderböcker som jag redan äger

· Ge förutsättningar för social utveckling Hittills har vi träffat en himla massa olika hundar. Nu börjar killen redan komma upp i en ålder där han behöver få landa i de erfarenheter han redan fått. En mer konstant miljö behövs ett tag. Dessutom är inte hundar gjorda för en himla massa ytliga relationer. Vi har trots allt en del hundar som vi träffar oftare, så jag tror inte Ossi kommer uppleva att vi inte träffar hundar.

- Etablera en konstant, mindre grupp av hundvänner vi träffar regelbundet

- Ella, Zickan, Tibo, Will-Ja, Svante, Rocky ?? Nån mer som vill va vän? Vem har jag glömt?

· Bygg upp en plan för träning Jag är lite dålig på att vara konsekvent, ha en riktning, en plan, med just träning. I allt annat planerar jag massor. Träning behöver planering för att bli riktigt bra.

- Fixa träningsdagbok

- Sätt upp tydliga mål och planera träningen