Etologtankar

Etologtankar

Om bloggen

Detta är företaget Djurvetologens blogg. Här kommer ni få läsa mina tankar och funderingar i lite längre ordalag än på sociala medier. Det kommer bli både vardag, företag, djur... sånt jag tycker går in i Djurvetologens liv.

Pick your battles

ValpPosted by Emma Tue, January 16, 2018 12:04
Kom nu ihåg att valpen måste lära sig att inte tigga, inte hälsa på folk, inte hoppa, inte skälla, inte dra i kopplet, inte äta möblerna, inte tugga på händer, inte sprattla vid kloklippning - och kom för guds skull ihåg att odla en positiv relation för er framtida liv tillsammans!


......


Asså.

Om ni vill föreställa er artikelförfattaren nu så tänk er en person med ögonbrynen typ i hårfästet och munnen snörpt som en dragkedja från kind till kind. Fett. Skeptisk.

Här hoppar vi in i livet tillsammans med en liten bebishund, den är blank som en sjö en vindstilla morgon. Och vi agerar som att den redan brinner i knutarna och brandslangen ska fram för att släcka varje stearinljus.

Känns det inte en gnutta rimligare att installera brandlarm, ha en brandsläckare på strategisk plats, kanske en brandfilt, utbilda sig i rädda-larma-släck och ni vet sånt som HippHipp-Kajan på TV tjatade om?Brinnande hus är inte alls kul att bo i. Kan jag föreställa mig. Jag tror att en av anledningarna till den panik många valpägare känner, jag kände den också, beror på att vi tror att vi är i det brinnande huset. Skynda skynda! Fram med slangen! Annars kommer torpet brinna ner! Och ja, ska man ha inställningen att den lilla knasbollen till valp inte ska göra ... någonting nästan - ja då kommer paniken. För fy sjutton vad de hittar på grejer de där små! Man förstår inte att en 4kg bebis kan hitta på så många saker på så kort tid.

Och det är ju just där vår räddning ligger. De hittar på så många saker. De är bebisar. De är formbara. Några av grejerna de gör är faktiskt bra. Kanske superbra. Där måste vårt fokus ligga, annars kommer vi valpägare sprängas tror jag. I övrigt ska vi installera brandlarm, brandfilt och allt annat så vi slipper upptäcka att torpet brunnit ner en dag. Men små stearinljus måste inte släckas med brandslang.Hur kan sådana brandvarnare se ut? Här kommer några exempel:
Kompostgaller kring viktiga saker, så som bokhyllor och skoställ.
Goda tuggsaker tillgängliga at all times.
Lär känna din valp. Det är inte lönt att ha en brandvarnare om du inte vet hur varningssignalen låter.

Sen kan vi ganska lugnt fokusera på alla de bra sakerna vår valp gör och fånga dem när vi hinner. Valpen som är tyst i köket, valpen som tuggar på rätt sak, valpen som har 4 tassar i marken, valpen som lyssnar, valpen som tar kontakt, valpen som hänger med oss bort från främlingar.

Hett tips: Skriv upp 3 bra saker din valp/hund gjort - varje dag. Det kommer helt ändra hur du ser på er vardag! Shit pomfritt så bra våra hundar är :)Så: Installera brandlarm - jobba förebyggande så det slipper gå snett.
Fånga bra beteenden och älska din valp. Som Astrid Lindgren sa:
"Ge barnen kärlek, mera kärlek och ännu mera kärlek, så kommer folkvettet av sig själv."

Btw. Det här är lika mycket ett pepptalk till mig själv som till er. Det kommer gå bra. Andas.