Etologtankar

Etologtankar

Om bloggen

Detta är företaget Djurvetologens blogg. Här kommer ni få läsa mina tankar och funderingar i lite längre ordalag än på sociala medier. Det kommer bli både vardag, företag, djur... sånt jag tycker går in i Djurvetologens liv.

Pang! Aj, min rygg.

ForskningPosted by Emma Thu, March 29, 2018 18:09
Nej, det var inte ett ryggskott som inspirerade mig till dagens rubrik. Nu blir det lite mer hjärta och smärta här i bloggen. I tisdags höll jag och min samarbetspartner Hundhörnan Skåne en föreläsning om hur psyke och fysisk smärta hänger ihop. Det är ett otroligt viktigt område att ha kunskap om! Alla sjukdomar är mer eller mindre psykosomatiska, de påverkar och påverkas av både psyke (själ) och soma (kropp).


Ett antal forskare har nyligen publicerat en studie på just detta tema som jag tänkte berätta om idag. Den heter "Noise Sensitivities in Dogs: An Exploration of Signs in Dogs with and without Musculoskeletal Pain Using Qualitative Content Analysis." Alltså, den handlar om ljudrädda hundar och hur ljudrädslan kan hänga ihop med fysisk smärta.

Kort slutsats: Hundar som är ljudrädda bör undersökas för smärtor i rörelseapparaten!

Häftigt va? Här har vi hundar med ett helt psykologiskt grundat tillstånd, rädsla. Här tänker vi direkt: Träning! Motbetingning! Systematisk desensitisering! Men, det visar sig att dessa hundar kanske har smärta som hindrar dem från att vänja sig vid ljudet.I studien fann forskarna att de hundar som hade någon typ av smärta i rörelseapparaten (ben, muskler, leder) lättare utvecklade mer allvarlig ljudrädsla än hundar utan smärta. Varför?

Jo! När hundar visar ljudrädsla gör de ofta det genom att börja skaka, spänna sig och försöka fly (rörelse). Har de smärtor i kroppen så kommer dessa förvärras när spänning och belastning läggs på muskler och leder som redan är inflamerade. Detta leder till att dessa hundar får en mer negativ association till ljudet och de verkar också associera rädslan bredare, allt från plats till andra på platsen kopplades till rädslan.Min reflektion är såklart att detta sannolikt gäller för alla sorters rädslor. Det är trots allt inte bara vid ljudrädsla som hundarna spänner sig, skakar och flyr. Hjärta och smärta hörr'ni! Det är SÅ himla viktigt!

Jag är förresten på jakt efter en veterinär med modernt synsätt på djurhantering, gärna FearFree certifierad i Lund/Malmö-området. Hojta om ni vet någon!

Vi hörs!


-------------------------------------------------
Det finns många fler spännande slutsatser i studien som ni gärna får förkovra er i på egen hand. Hela studien hittar ni genom referensen:
Ana Luisa Lopes Fagundes, Lynn Hewison, Kevin J. McPeake, Helen Zulch, Daniel Simon Mills. Noise Sensitivities in Dogs: An Exploration of Signs in Dogs with and without Musculoskeletal Pain Using Qualitative Content Analysis. Frontiers in Veterinary Science, 2018; 5 DOI: 10.3389/fvets.2018.00017