Etologtankar

Etologtankar

Om bloggen

Detta är företaget Djurvetologens blogg. Här kommer ni få läsa mina tankar och funderingar i lite längre ordalag än på sociala medier. Det kommer bli både vardag, företag, djur... sånt jag tycker går in i Djurvetologens liv.

Var är du lille Kongen?

ForskningPosted by Emma Sat, March 31, 2018 09:10

Våra hundar är helt fantastiska på att använda sin nos, det är som att de är medvetna om en hel värld vi inte alls är en del av. Vi använder dem för att hitta människor och hundar med mera. De räddar verkligen liv. Men vet hundar vad de letar efter?

Vad som pågår inuti djurens hjärnor och sinnen är något av det som förbryllar forskare mest idag. Vi är väldigt intresserade av djurens sinneliv. Medvetenhet, empati, planering, föreställningar… allt är svårt att ”ta på” och klurigt att forska på. Ett gäng forskare har försökt sig på att knäcka en hård nöt: kan hundar skapa mentala representationer av sitt mål? Eller på vanlig svenska: Vet de vad de sniffar efter?

Forskarna lät 48 hundar testa och välja sin favorit mellan en av två leksaker; en boll eller en kongleksak. Därefter drog forskarna ett spår med den valda leksaken genom en gång och in i ett rum. Väl där kunde två saker hända:

1. 1) Hunden hittade leksaken den spårat (kontrollbehandling)

2. 2) Hunden hittar den andra leksaken (överraskningsbehandling)


När hundarna kom fram till ”fel” leksak visade de tveksamhet att gå fram till leksaken, och fortsatte sedan att söka i rummet – troligen efter den andra leksaken. Trots att inget fortsatt spår av den fanns i rummet.

Spännande va? De ville inte gå fram till fel leksak och fortsatte leta trots att spåret tagit slut. Forskarna menar att detta första test visar indikationer på att hundar kan föreställa sig målet när de spårar. Asså, forskare är så försiktiga. Mitt akademiska jag gillar det. Men mitt privata jag hoppar runt i små cirklar och sjunger ”hundar är så smarta, hundar är så smarta, jag visste det, jag visste det!”

Vill ni veta mer om hundforskning? Kom på föreläsning med och om hundforskning; ”Skällkritik” 17 april!


Som vanligt kan ni läsa mer i artikeln:

Juliane Bräuer, Julia Belger. A ball is not a Kong: Odor representation and search behavior in domestic dogs (Canis familiaris) of different education.. Journal of Comparative Psychology, 2018; DOI: 10.1037/com0000115