Etologtankar

Etologtankar

Om bloggen

Detta är företaget Djurvetologens blogg. Här kommer ni få läsa mina tankar och funderingar i lite längre ordalag än på sociala medier. Det kommer bli både vardag, företag, djur... sånt jag tycker går in i Djurvetologens liv.

Forskning och kompisar

KaninPosted by Emma Mon, April 09, 2018 22:36
Passar på att berätta om lite forskning om kaniner i grupp så här innan läggdags. Vissa läser chick flicks för att chilla på kvällen, jag läser forskning. Sånna kan vi nördar vara.

Vi kan börja med att konstatera att mycket forskning om kaninbeteende är lite svårt att översätta till livet med frigående kaniner, eller kaniner på större yta. Ofta är de "stora burarna" i forskning inte så stora. "Berikning" kan vara en 10 cm lång pinne, eller lite spån. Men, men... Med en nypa salt kan man ändå lära sig en del av den forskning som finns. Här har jag samlat 3 spännande studier som jag tycker relaterar till vanliga ihopsättningsråd.

Nr 1. Rommers et al. 2014
Effect of hiding places, straw and territory on aggression ingroup-housed rabbit does

Här konstaterar forskarna att grupphållning är fördelaktigt för kaniners välfärd, men oroar sig över att kaninhonor i grupp ofta skadas vid grupphållning. Man testade att sätta in berikning (hö/halm), gömställe eller något som kallades "revir". Honorna hölls då i individuella burar där väggarna sedan togs bort och skapade en enda box med olika revir i.
Resultaten var inte väldigt tydliga, men det som garanterat visades var att gömställen minskade mängden allvarliga skador. Utöver det verkade inte "revir" försvaras av honorna när de väl hade mixats. Hö/halm påverkade inte.
Mina tankar är att det enda vi kan lära oss här är att gömställen är viktiga för kaninernas säkerhet. Att kalla lite halm berikning känns inte relevant för mig, och revir-behandlingen känns underligt utformad eftersom de även i "stor bur" bodde så pass trångt att jag inte tror de kommer ha egna mini-revir i den lilla buren. Gömstället var dock intressant att det fungerade trots den minimala ytan.

Så: Använd gömställen för att minska antalet skador vid ihopsättning.

Bild från Rommers et al. 2014

Nr 2. Andrist et al. 2014

Masking odour when regrouping rabbit does:Effect on aggression, stress and lesions
Inom forskning och köttproduktion är det vanligt att honor säras på vid avel för att sedan sättas samman igen. Det innebär en risk för skador som man såklart vill minska. I den här rapporten sattes 16 grupper av 8 honor samman på 5,7 kvm per grupp - mycket större än vanligt. Hälften av grupperna sprayades med vinäger/alkohol för att maskera individernas dofter, hälften sprayades med vatten för att ha kvar sin vanliga doft. Alla spayades för att deras liv skulle vara lika utöver doftmaskeringen.
Det visade sig att behandlingen inte skiljde sig mellan behandlingarna.
Mina tankar om detta är att honornas personliga doft på kroppen sällan är problemet, det är honornas egen doft i omgivningen som kan ställa till problem. Här har vi forskning som nog har försökt lösa problemet på fel sätt - så fick de inga direkta resultat heller.

Så: Strunta i att spraya doft på era kaniner innan ihopsättning.

Bild från Andrist et al. 2014

Nr 3. Graf et al. 2011

Regrouping rabbit does in a familiar or novel pen: Effects on agonistic behaviour, injuries and core body temperature

I den här studien jämfördes två vanliga metoder för att sätta samman honor i grupp. Forskarna satte ihop 2 honor med en redan etablerad grupp, på ett av två sätt. Antingen sattes de nya honorna in i gruppens vanliga hemma-box, eller så sattes de in i en för alla (nya och gruppen) helt ny och okänd box som ingen varit i tidigare.
Studien fann att honornas beteende inte skiljde sig mellan behandlingarna. Dock var skadorna på honorna allvarligare i den okända boxen än i gruppens hemma-box. Dessutom var honorna mer stressade i den okända boxen.
Väldigt spännande resultat tycker jag! Att introducera kaninerna för varandra på neutral yta är ett väldigt utbrett och praktiskt prövat råd. Erfarenhet säger att det funkar, forskning säger annorlunda. Väldigt intressant!
Jag tror att vi ska gå någonstans längs den gyllene medelvägen. Att gå ifrån en beprövad metod efter en studie kan var att dra för stora växlar på studien. Det jag tar med mig från studien är att extra stress kan orsaka fler skador på kaninerna. Jag tänker mig att en neutral yta kan användas, men en som kaninerna gärna sett förut. Åk inte till grannen, men kanske ta med bondingen ut i vardagsrummet. Hemmet doftar rätt, men revirkänslan är inte superstark. Vad tror du?

Så: Hm, neutral eller inte neutral - det är frågan.

Bild från Nr 3. Graf et al. 2011

Det var det för den här gången. Visst är det klurigt med forskning? Vad ska man tro om resultaten? Vad beror de egentligen på? Vem har gjort forskningen? Vilka kaniner är det? Hur är miljön runt boxen (ljud, dofter...)?

Spännande detta. Jag tar med guldkornen från det som känns logiskt jämfört med min resterande kunskap. Det blir till exempel gömställen, inget döljande av individdofter och en semi-neutral yta med så lite stress som möjligt.