Etologtankar

Etologtankar

Om bloggen

Detta är företaget Djurvetologens blogg. Här kommer ni få läsa mina tankar och funderingar i lite längre ordalag än på sociala medier. Det kommer bli både vardag, företag, djur... sånt jag tycker går in i Djurvetologens liv.

Allt eller inget

ValpPosted by Emma Tue, May 29, 2018 11:26
Hejsan hoppsan,
länge sedan jag fick tid att skriva ner mina tankar nu. Det har varit mycket som hänt både i företaget och i resten av livet. Här har blivit en ny härlig kanin i familjen, jag har gått kurser, hållit kurser... ja massvis har pågått som hindrat mig från att skriva.

Men nu måste jag. Igen.

Denna tanke har fått ligga och gro sedan början av 2018, minst. Jag satt i samtal med en superduktig hundtränare och pratade berikning. Vi kom in på att ge hundar ben, flexikoppel och att kasta boll. Allt sådant som delar upp hundvärlden i svart och vitt. Antingen är man för, eller emot. Antingen ska det användas hela tiden, eller aldrig. Vi tyckte båda att det var olyckligt att hundvärlden fastnat i dessa absoluta slutsatser. För det är ju så sällan någonting här i livet är svart eller vitt.Att ge hundar ben kan ses som livsfarligt, eller som ett måste. Som vanligt tror jag sanningen ligger i mitten. Läs gärna Carro Alupos ben-skola:
http://www.6ben1svans.se/2015/06/15/give-a-dog-a-bone!-27321133

Flexikoppel kan ge ödesdigra konsekvenser om hunden springer iväg innan matte och husse kan trycka på stopp, och sen inte kan få tillbaka hunden. Eller skapa smärtor i hunden som inte lär sig att gå i koppel eftersom flexit stoppar och drar hela tiden. Men i skogen eller när hunden ska få mer frihet kan flexit ge enorm frihet.Ingen ska kasta boll 40 gånger till sin hund. Det är verkligen inte bra, det vet vi. Och vi ska aldrig kalla det för "dagens motion", slå oss ner i soffan och känna oss nöjda. Det är inte alls bra för psyket - stress - eller kroppen - leder, muskler, ben. Vissa hundar blir helt galna av bollar. Men samtidigt är bollen något som många hundar älskar, på en helt lagom nivå. Varför då lägga den helt på hyllan för samtliga hundar och aldrig använda den som jackpot (en riktigt bra belöning)?Sist men inte minst ska jag nämna valpmotion. Också något där det tenderar att bli allt eller inget. Antingen får valpen inte röra sig alls. Eller så ska de vara redo att tävla innan första möjliga start vid 1 års ålder. Åter igen, inget av dessa två ytterligheter är antagligen det vi borde sikta på. Vi vet forskningsmässigt ganska lite om hur vi borde motionera valpen, men det vi vet är att de har ömtåliga tillväxtzoner och att rörelseapparaten byggs som anpassning till vad den utsätts för. Så, om vi motionerar för mycket så skadar vi valpen i tillväxtzonerna. Om vi inte motionerar den så kommer valpen bygga en svag rörelseapparat. ->> LAGOM!

Säger det igen: LAGOM! Låt hundvärlden bli lite mer lagom.